Alle B-tjes helpen is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A

Leef jij een B-tje duurzaam?

Check 't zelf!

Ontdek hoe duurzaam jij bezig bent in Goes. Binnen twee minuten weet je het. Via de tips en weetjes van andere Goesenaren word je misschien zelfs geïnspireerd om nóg een beetje duurzamer te worden. Deel je een W-tje? Dan maak je ook nog eens kans op een leuke prijs!

Check jouw score!

Hoe goed ben jij al bezig?

Binnen een paar minuten weet je ‘t!

Vraag 1 van 18

Yes, je gaat een nieuwe auto uitzoeken! Jij:

Vraag 2 van 18

Stel: je woont in Goes en gaat een dagje naar onze prachtige hoofdstad Middelburg. Het centrum van Middelburg is 5 minuutjes wandelen vanaf het station. Pak je de trein?

Vraag 3 van 18

Rijden met zachte autobanden kost meer brandstof. Dit kan oplopen tot wel € 50,- extra brandstof per jaar. Even pompen is dus best de moeite waard.

Hoe vaak check jij je bandenspanning?

Vraag 4 van 18

Wist je dat je een melkpak, pizzadoos met vetvlekken, bakpapier, etiketten en geplastificeerd papier niet in de papierbak mag gooien? Het melkpak mag namelijk bij het plastic- en het overige bij het restafval!

Vraag 5 van 18

In Nederland verbruiken we 147 kilo plastic per persoon per jaar. Wereldwijd wordt 40% van al het plastic eenmalig gebruikt: in een paar seconden gemaakt, enkele minuten gebruikt en in honderden jaren afgebroken. Probeer met minder plastic te leven in kleine stappen: ga op stap met je boodschappentas, drinkfles en lunchbox.

Koop jij weleens een plastic flesje voor eenmalig gebruik?

Vraag 6 van 18

Reclamedrukwerk belandt nog steeds vaak ongelezen in de papierbak. Alternatief: via kiesjefolders.nl kun je zelf kiezen welke folders je in je bus bezorgd wilt hebben.

Reclamefolders… wat is op jou van toepassing?

Vraag 7 van 18

Na je bezoek aan de fastfoodboulevard in Goes rij je langs een afvalbak en test je jouw werparm vanuit je autoraampje. Zonder succes: je zak met afval ligt ernaast. Wat doe je?

Vraag 8 van 18

Je bespaart jaarlijks gemiddeld €180,-, als je thermostaat ’s nachts op 15 graden staat (bij vloerverwarming 16 - 18 graden). Op welke temperatuur staat hij bij jou ’s nachts?

Vraag 9 van 18

Led even op. Een ledlamp is ruim 90% zuiniger dan een gloeilamp. Er hoeft dus stukken minder energie opgewekt te worden als je ledlampen gebruikt.

De verlichting in jouw huis:

Vraag 10 van 18

Heb jij een koelkast of een cool-kast? Veel elektrische apparaten hebben een energielabel. A is het meest zuinig, G het minst. Wij zijn wel te porren voor zo’n A-koelkast. Dát zijn pas echte cool-kasten.

Bij het kopen van een nieuw apparaat:

Vraag 11 van 18

Het allerduurzaamst is energie besparen. Want energie die je niet gebruikt hoeft ook niet opgewekt te worden! Goed isoleren van je huis is dan het slimste wat je kunt doen. Vind jij het de moeite waard om je huis te isoleren?

Vraag 12 van 18

Een spijkerbroek maken kost zo’n 10.000 liter water. Dat is ontzettend veel en natuurlijk niet zo duurzaam. Van die 10.000 liter kun je 200 dagen douchen of 18 jaar drinken. Heftig… Gelukkig komt er steeds vaker kleding van biologisch katoen, lyocell, hennep of bamboe op de markt. Stoffen die aanzienlijk minder impact op het milieu hebben.

Let jij bij het kopen van kleding op het gebruik van duurzame materialen?

Vraag 13 van 18

Vinted… ken je dat? Een online platform voor het kopen van tweedehands kleding. Het wordt steeds populairder, om pre-owned (dat is hip voor tweedehands) kleding te kopen! Een prachtige, duurzame ontwikkeling.

Koop jij weleens tweedehands kleding:

Vraag 14 van 18

Jouw vakantiesmaak is…

Vraag 15 van 18

Bij de doorsnee Nederlander staat gemiddeld bijna 5 dagen per week vlees op tafel, terwijl vlees helemaal niet duurzaam is. Maar liefst 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van voedsel is afkomstig van de vleesindustrie. Hoe vaak eet jij vlees?

Vraag 16 van 18

Aardbeien in de winter, paprika’s uit Spanje of Israël en sperziebonen van voorbij de Middellandse Zee. We importeren erop los. Niet zo duurzaam, want bij de kweek en het vervoer wordt het milieu belast. Het is slimmer om het seizoen te volgen en groente en fruit uit Nederland te kopen. Vermijd jij buitenlandse groenten en fruit?

Vraag 17 van 18

Maar liefst 9% van ons voedsel belandt ongebruikt in de afvalbak. Als je die restjes nog gebruikt, zou je voor meer dan een maand eten op tafel kunnen zetten. Dat scheelt een hoop tijd, geld en is nog duurzaam ook. Lijkt ons een no-brainer. Wat doe jij thuis met de restjes van een maaltijd?

Vraag 18 van 18

In Goes staan op verschillende plekken verzamelcontainers, waar je textiel, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blikjes en dergelijke), drankenkartons (melkpakken, etc.) en glas kunt weggooien. Maak jij weleens gebruik van die containers?

Alle B-tjes Helpen

Samen op weg!

De campagne ‘Alle B-tjes helpen’ is een initiatief van gemeente Goes om Goesenaren te inspireren om bewust duurzame keuzes in het dagelijks leven te maken. Zo vinden we oplossingen dichtbij huis die bijdragen aan onze eigen leefomgeving.

Elk B-tje is zinvol en draagt bij aan een schone toekomst in Goes. Elk W-tje verdient het om gedeeld te worden en andere Goesenaren te inspireren.