Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
30 - 10 - 19

Goes en bevrijding

Tijdens de Slag om de Schelde is Goes op 29 oktober 1944 bevrijd. Grote delen van Nederland worden pas een half jaar later bevrijd.
De 75 jaar bevrijding wordt daarom door het hele land op verschillende momenten gevierd. Op deze pagina’s leest u hoe we in Goes stil staan bij 75 jaar bevrijding.

Bevrijdingsconcert
Op zaterdag 26 oktober is er in de Grote Kerk een bevrijdingsconcert. Vocaal Ensemble Cantare laat onder andere The Armed Man van Karl Jenkins en The Chichester Psalms van Leonard Bernstein horen.

Het bijgevoegde blad de Spuije
Het blad de Spuije van de Heemkundige kring De Bevelanden gaat helemaal over de Tweede Wereldoorlog op de Bevelanden.

Filmhuis ’t Beest
Filmhuis ’t Beest vertoont op dinsdag 22 oktober een tweeluik over onderduikers in Zeeland, gemaakt door Rebecca van Wittene. Hierin staan Max Peereboom en Maurits Schaap centraal. Zij kenden elkaar niet, maar hadden wel veel gemeen. Ze belandden allebei in Zeeland, waren amateurfilmer én waren Joods. In deze documentaires zijn originele beelden gebruikt, gemaakt door de hoofdpersonen.

Op dinsdag 29 oktober is een extra besloten voorstelling met een documentaire van Van Wittene en een film over de bevrijding. Heeft u de bevrijding in Goes in 1944 zelf meegemaakt? Dan nodigt burgemeester Margo Mulder u hiervoor van harte uit. De aanvang is 14.00 uur. De toegang is gratis. Graag even aanmelden via (0113) 249 617 of c.vanden. wijngaard@goes.nl. Per aanmelding is een introducé welkom.

Op dinsdag 29 oktober vertoont ‘t Beest de Engelstalige documentaire Black Watch Snipers , geproduceerd door Yap Films inc. Het verhaal draait om een peloton scherpschutters in de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van vijf mannen uit Canada’s meest legendarische regiment: de Black Watch.

Straatnaamborden
De straten in Goes die zijn vernoemd naar Goese verzetslieden krijgen een korte toelichting op het straatnaambord. Ook verzetsman Nicolaas Corstanje krijgt een vermelding in Goes-Oost. In 2020 krijgt Goes een tijdelijk holocaust monument.

Paard van Troje
De Goese uitgeverij het Paard van Troje heeft flink uitgepakt rond het thema bevrijding. Dit jaar verschenen ‘Breekbare helden’ en ‘Zeeland bevrijd!’, geschreven door Carla Rus. Een andere bijzondere uitgave is het stripboek ‘De scherpschutter, de Slag om de Schelde’, geschreven door Willem Meijer en getekend door Arthur Scheijde. Een Canadese reporter gaat in Zeeland op zoek naar een Duitse scherpschutter.