Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
21 - 02 - 22

Goes-Europajaar 2022

De gemeente Goes organiseert in 2022 het vijfde themajaar: dit jaar staat Europa centraal. In het Europajaar zijn er voor alle inwoners van Goes bijzondere activiteiten met daarbij steeds een rol voor (één van de) Europese landen.

Zo is er het Europa Festival met culinaire hapjes uit alle Europese windstreken en een internationaal bierfestival. En natuurlijk ook een groot openluchtspektakel op een unieke locatie met honderden spelers en vrijwilligers.

11 maart: opening themajaar
De feestelijke opening van het Goes- Europajaar 2022 is op vrijdagavond 11 maart om 19.30 in Theater de Mythe. Reken op een gezellige avond uit met bijzondere acts en sneak previews van voorstellingen. Wilt u erbij zijn? Kijk dan voor gratis tickets en updates over deze avond op goeseuropa.nl.

10 april: lezing/interview met Ilja Pfeijffer
Er is in de boekenweek op 10 april een lezing/interview met Ilja Pfeijffer. Hij is de schrijver van Grand Hotel Europa en van het Boekenweekgeschenk 2022 in de Geerteskerk in Kloetinge. Een middagvul­lend programma met een tweede grote naam die we later bekend maken op de website. De organisatie is in handen van boekhandel Het Paard van Troje.

Concerten
Festival Zeeland Klassiek organiseert tijdens het Goes Europajaar enkele bijzondere concerten. Daarbij staan de klanken van water centraal. Het Europees top ensemble Belgian Brass komt op zaterdag 2 juli naar de Grote Kerk in Goes. En het saxofoon kwartet Syrene speelt zondag 10 juli in het Stadhuis de bewerking voor saxofoon van Händels meesterwerk Water Music.

Voor ieder wat wils
Samen met KCE Oosterschelderegio, Stichting Filmalot en Stichting ‘De Bunder’ zijn er verschillende projecten voor basisscholieren en voor middelbare scholieren.

Openluchtspektakel
Er is deze zomer weer een groot spektakel waar iedereen aan mee mag doen. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in volle gang. Schrijver en theatermaker Glenn Markesteijn heeft een prachtig verhaal geschreven over Goes en Europa. Vertrouwde creatievelingen en nieuwe theatermakers trakteren u samen met de deelnemers weer op een weergaloze voorstelling. De open­luchtvoorstellingen zijn de laatste week van augustus en de eerste dagen van september te zien.

De locatie hiervoor ligt naast het museum-terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele. Wilt u ook meedoen als danser, koorzanger of acteur? Of wilt u achter de schermen helpen als vrijwilliger of meewerken aan de kostuums? Stuur dan een mailtje naar europa@goes.nl.

Leuke weetjes
Op het evenemententerrein maken we zoveel mogelijk gebruik van duurzame energie. Na het openluchtspektakel blijft dit terrein beschikbaar als evenemententerrein. U hebt ook de komende jaren de mogelijkheid om op deze bijzondere plek te genieten van een Goes’ evenement.

Europeanen in Goes gezocht
Fotograaf Eddy Westveer is op zoek naar Goesenaren met roots uit andere Europese landen. Hij fotografeert hen op één van hun favoriete plekjes in Goes. Bent u zo’n Europese Goesenaar en vindt u het leuk om mee te doen met dit bijzondere foto-project? Stuur dan een mailtje naar eddy@eddywestveer.com.

Maria Magdalena in Goes en Europa
Rond het jaar 33 zette Maria Magdalena vanuit het Midden-Oosten voet aan land in Frankrijk. Haar komst naar Europa heeft in heel veel landen sporen nagelaten. Met maar liefst twee Maria Magdalenakerken is Goes daar een mooi voorbeeld van. Daarom gaan we van 15 april tot en met 14 augustus op zoek naar sporen van Maria Magdalena in onze stad. Dit doen we via een mix van exposities, films, concerten, routes en rondleidingen, met steeds ook aandacht voor haar rol in Europa. Het hoogtepunt wordt de viering van de naamdag van Maria Magdalena op vrijdag 22 juli.

Evenementenkalender:
11 maart
Opening Goes-Europajaar 2022
Theather de Mythe

27 maart
Europese Vriendinnendag
Binnenstad

8 tot en met 10 april
Europese ‘Topsecret’ dansvoorstelling door Balletstudio Free
Theater de Mythe

10 april
Lezing en interview Boekenweek
Geerteskerk, Kloetinge

15 april tot en met 14 augustus
Maria Magdalena in Goes en Europa
In beide kerken en het Oude Stadhuis

16 april
The Celtic Tenors
Theater de Mythe

21 mei
Europees Muziekfestival 4You
Grote Markt

Mei en juni
Cultuurprogramma voor basisscholen en middelbare scholen

Juni
Foto expositie ‘Europeanen in Goes’ door fotograaf Eddy Westveer

2 juli
Belgian Brass
Grote of Maria Magdalenakerk

10 juli
Saxofoon kwartet Syrene
Oude Stadhuis, Grote Markt

14 tot en met 17 juli
Europa Festival met Europees bierfestival
Binnenstad

29 augustus tot en met 3 september
Openluchtspektakel Europa
Voormalige COA-locatie bij Stoomtrein Goes-Borsele

24 en 25 september
Fashion Weekend Goes Europe

7 tot en met 11 december
European Senior Open Goes Bowling Tournament

15 tot en met 17 december
Vesten Verlicht Europa
De Veste

Insturen Europese foto’s
Heeft u een mooie foto gemaakt tijdens een reis door een Europees land? Eentje bij de Sagrada Familia, hoog boven op de Eiffeltoren of leunend tegen de toren van Pisa?

Of misschien een mooi kiekje terwijl u op een zonnig terras genoot van een heerlijke croissant in Frankrijk. Of van een pastel de nata in Portugal? Stuur dan uw bijzondere Europese foto in naar europa@goes.nl. En wie weet ziet u deze foto terug in de promotie van het Goes-Europajaar 2022.

Voor het Goes-Europajaar 2022 zijn we opzoek naar vrijwilligers. We hebben onder andere hulp nodig bij het Bunder Europa Festival voor de Goese basisscholen. En bij het grote buitenspektakel in de zomer.

Lijkt het u leuk om mee te helpen en zo samen het themajaar tot een succes te maken? Stuur dan een mailtje naar europa@goes.nl.

Heeft u na het lezen van deze Europa pagina’s uw eigen Europese eureka momentje gehad? Bijvoorbeeld om in het Goes-Europajaar 2022 met een mooi initiatief te komen of een leuk evenement te organiseren? Stuur dan een berichtje naar europa@goes.nl. Wij denken graag met u mee!

Let op: alle evenementen zijn onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Kijk voor het actuele programma op goeseuropa.nl.

Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn via @goeseuropa.