Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
11 - 10 - 21

Goes kleurt roze in 2023

In 2023 is Goes gaststad voor Roze Zaterdag. Dit grote evenement trekt zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers uit het hele land.

Roze Zaterdag begint elk jaar met een oecumenische kerkdienst met daarna de traditionele parade. Door mee te doen met Roze Zaterdag willen homo’s, lesbiennes en andere betrokken mensen tonen dat ze trots zijn op deze levensstijl. De rest van de dag zijn er culturele bijeenkomsten en optredens, lezingen en sportactiviteiten. Ook is er een informatiemarkt waar verschillende homovriendelijke en homo-organisaties en -bedrijven zich presenteren. Ook in de weken voor en na het evenement is er aandacht in Goes en andere Zeeuwse steden. Bijvoorbeeld via een lesprogramma voor scholen, een kunstexpositie, filmavonden en lezingen.

Onderwijs

Er is rondom Roze Zaterdag extra lesmateriaal beschikbaar om het thema ‘LHBT’ bespreekbaar te maken. Dit gebeurt naast de lessen die al worden gegeven over seksuele diversiteit. De GGD Zeeland richt op de dag zelf een speciaal ‘gezondheidsplein’ in. De activiteiten van Roze Zaterdag zijn er voor iedereen en zijn bedoeld om acceptatie en tolerantie te vergroten.

Positief

Naast Goes hadden ook Breda en Enschede zich aangemeld als gaststad voor Roze Zaterdag in 2023. Het initiatief om deze dag naar Goes te halen, komt vanuit het LHBT Netwerk Zeeland, het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, COC Zeeland, Roze 50+ en de GGD. De organisatie van Roze Zaterdag is in handen van Stichting Goes Marketing in samenwerking met de andere initiatiefnemers. Goes Marketing is erg blij met de komst van dit landelijke evenement naar Goes. Natuurlijk om zo uit te dragen dat we een inclusieve gemeente zijn waar iedereen zichzelf mag zijn. Maar ook vanwege de economische voordelen. De bezoekers komen hier eten, drinken, winkelen en overnachten. Daarnaast verwachten we dat er veel positieve media-aandacht is voor onze regenbooggemeente Goes.

Meer informatie over Roze Zaterdag Goes vindt u op rozezaterdaggoes.nl

Nederlandse versie

Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade. Dit evenement werd in 1977 voor het eerst in Nederland gehouden. Roze Zaterdag vindt tegenwoordig ieder jaar in een andere stad plaats. Steden zoals Amsterdam, Den Bosch, Maastricht, Utrecht, Bergen op Zoom, Tiel en Venlo gingen ons voor. Roze Zaterdag vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. Vanwege de geldende coronamaatregelen is het evenement een half jaar doorgeschoven. Na Rotterdam in 2022 is Goes dus in 2023 aan de beurt.