Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
07 - 09 - 20

Kunst op basisschool De Poeljeugd

Heeft u het gloednieuwe kunstwerk in ’s-Heer Hendrikskinderen al ontdekt? In de eerste week van september zijn de gevels van basisschool De Poeljeugd door kunstenares Nina Valkhoff omgetoverd tot levensgroot schilderij. Voor ze aan de slag kon, verfden dorpsbewoners zelf de muren wit.

De kunstenares
Nina Valkhoff woont in Rotterdam en heeft naast werken in haar eigen stad ook talloze kunstwerken gemaakt in het buitenland. Onder andere in Buenos Aires, Lissabon en Mexico Stad. Ze gebruikt in haar kunstwerken vaak planten en dieren en dan vooral bedreigde soorten. Ze wil mensen bewust maken van hun bestaan, de schoonheid laten zien en wijzen op onze selectieve liefde voor de schattige of meer gewone dieren.

Inspiratie voor ’s-Heer Hendrikskinderen
‘Mijn inspiratie voor het ontwerp voor De Poeljeugd is communicatie, contact en speelsheid. Ik houd ervan om te spelen met verwachtingspatronen die mensen bij dieren hebben. Zo loert een grote kat naar een vogeltje op de andere muur. De eerste gedachte is wellicht dat hij het vogeltje wil aanvallen. Maar, als je beter kijkt, kan je iets anders zien. De vogel kijkt trots, en staat letterlijk boven de kat. Je kunt zeggen dat de kat een buiging voor hem maakt. Of is hij betoverd door de schoonheid van de verentooi?’

Keuze voor de kinderen
Nina Valkhoff maakte verschillende ontwerpen en de leerlingen van de basisschool kozen hun favoriet. In totaal zijn drie gevels beschilderd. De indrukwekkende kunstwerken op verschillende gevels in Goes zijn inmiddels een vertrouwd zicht voor bewoners en bezoekers. In 2015 organiseerde De Culturele Raad Goes het tiendaags festival ‘Mural Goes’. Tijdens dit evenement toverden internationaal befaamde kunstenaars diverse gevels in Goes om tot kunstwerken.

Meer zien?
Bekijk de locaties van alle mural-kunstwerken in Goes op

goesisgoes.nl/beleven/cultuur/mural-goes