Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
23 - 03 - 19

Afval scheiden goed voor milieu én portemonnee!

Per 1 januari heeft de gemeente Diftar ingevoerd. De eerste resultaten zijn positief. Inwoners scheiden veel meer afval dan daarvoor. Het plastic en de drankenkartons (PD-afval) wordt opgehaald door chauffeur René Steenbakker en zijn collega’s. Wij vroegen René wat hem opvalt bij zijn dagelijkse ronde.

Heb je tips voor onze inwoners?
René: ‘Ik zie dat mensen soms een donkere afvalzak gebruiken voor PD-afval. Deze kunnen we niet recyclen vanwege de kleur. Het gebruik van een doorzichtige zak is daarom verplicht. Deze zakken van 25 tot maximaal 50 liter zijn te koop bij verschillende supermarkten. Knoop de zak altijd goed dicht, dan waait het niet weg als we de container legen. Het is ook belangrijk om te letten op de bereikbaarheid van de containers. Auto’s staan vaak dicht bij de container geparkeerd, net als fietsen en scooters. Ik zet wel eens een fiets opzij, maar als een auto of scooter in de weg staat, moeten we de container overslaan waardoor hij vol raakt.’

Zijn storingen van de container te voorkomen?
‘Niet altijd. Veel storingen ontstaan doordat meerdere zakken tegelijk in de container worden gestopt. Dat past niet. De container klemt dan en gaat in storing. Eén zak tegelijk dus. Staat een container in storing, neem het afval dan weer mee naar huis of gebruik een andere container. Zet het afval niet naast de container. Dit wordt gezien als dumping en kan worden beboet.’

Kom je wel eens rare dingen tegen bij het PD-afval?
‘Ja, regelmatig. Ik heb snoeiafval, glas, blik en zelfs al eens kapotte fietsbanden gevonden in de PD-container. Het is geen milieustraat. Ik begrijp wel dat er verwarring is over blik. In sommige gemeenten verzamelen ze PMD-afval, waar blik dus ook bij mag. Onze afvalverwerker haalt het blik automatisch uit het restafval met magneten, dus wij houden het bij PD-afval.’

Vraag maar raak!

Veel inwoners hebben vragen over de over de nieuwe manier van afval inzamelen. Hieronder geven we antwoord op een paar veel gestelde vragen.

Waarom is afval scheiden nodig?
Vanuit de milieudoelstelling van het Rijk moet in 2020 het restafval worden terug gedrongen van 250 naar 100 kilo per inwoner per jaar. Afval scheiden is het gevolg hiervan. Van gescheiden afvalstromen maken we nieuwe producten in plaats van dat we dit afval verbranden.

Wat betaal ik nu?
Een eenpersoonshuishouden betaalt jaarlijks een basistarief van € 126,00 en een meerper- soonshuishouden € 163,80. Daarnaast betaalt u voor iedere keer dat u de rolcontai- ner voor het restafval aanbiedt € 4,00. Voor huishoudens die gebruik maken van verzamelcontainers geldt een tarief van € 0,40 per keer dat de afvalpas wordt gebruikt.

Wat als ik medisch afval heb?
Het is mogelijk een extra container aan te vragen voor medisch afval. In het geval van medisch afval zoals incontinentiemateriaal, vraagt u pas een korting aan in het laatste kwartaal van 2019. Eerder is niet mogelijk, omdat u pas in 2020 de rekening van uw verbruik in 2019 krijgt.

Waar gooi ik mijn theezakjes weg?
Dit is verwarrend, omdat dit verschilt per merk. Bij de meeste theezakjes gebruiken de fabrikanten filterpapier met deeltjes kunststof. Daarom hoort het helaas bij het restafval.

Waar laat ik kattenbakvulling?
Op sommige zakken staat dat kattenbakvulling van natuurlijk materiaal is gemaakt en daarom in de GFT-container mag. Vuile kattenbakkorrels horen helaas altijd bij het restafval, omdat vuile kattenbakkorrels ziekteverwekkers bevatten, zoals toxoplasmose. Gooi vuile kattenbakkorrels daarom ook nooit op de eigen composthoop of in de tuin.