Goes voor elkaar

In ‘Goes voor elkaar’ draait het om actief zijn, meedoen in de samenleving, veilig en prettig leven en zorgen voor uzelf en elkaar.

AFAC

Stefan werkt bij Wijkbedrijf Goes-Zuid. Hij was op zoek naar werk, maar wilde in de tussentijd niet afwachten en thuiszitten. Via het werkgeversservicepunt van GR de Bevelanden kwam hij bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) van het wijkbedrijf te werken. Daar repareert hij fietsen en doet allerlei klussen. ‘Toen ik daar net werkte, kwam een mevrouw met een kapotte motor van haar elektrische fiets. Bij de AFAC kregen we het niet gemaakt. Ik nam de motor vervolgens mee naar huis. Ik heb hem uit elkaar gehaald en onder andere schroeven vervangen. Mij is het wel gelukt, want daarna deed hij het weer. Ik vond het leuk om te doen en mevrouw was erg blij dat haar motor was gemaakt.’

Hoogst opgeleide deelnemer

Stefan heeft de HTS gedaan en haalde hiervoor zijn diploma. ‘Hij is misschien wel de hoogst opgeleide deelnemer, met de beste papieren. Hij heeft alleen moeite om de aansluiting te vinden’, legt Clemens de Jager, projectmanager van het wijk-bedrijf, uit. ‘Daar hebben we hem mee geholpen. Het gaat niet alleen om mensen begeleiden naar werk, maar ook om de randvoorwaarden.’ Stefan vult aan dat hij veel geleerd heeft bij het wijkbedrijf. ‘Ik ben erachter gekomen wat ik echt leuk vind om te doen en waar ik goed in ben. Niet alleen via mijn begeleider, maar ook via de andere deelnemers. Ik kan nu goed meedraaien binnen het team.’

Nieuwe baan

Het uiteindelijke doel van Stefan is om een vaste baan te krijgen. ‘Mijn begeleider Jan helpt me mee met contacten bij bedrijven. Hij ziet sneller dan ik dat er mogelijkheden zijn voor een baan.’ Momenteel heeft Stefan twee sollicitaties lopen, die goed aansluiten bij zijn wensen. ‘Ik heb misschien wel een nieuwe baan als dit interview in Samenspel verschijnt’, zegt Stefan lachend.

Uitbreiding werkzaamheden

Wijkbedrijf Goes-Zuid had veel eigen werkzaamheden waar mensen technische ervaring op konden doen en konden werken in de tuin. Sinds 1 mei verzorgt het wijk-bedrijf ook het beheer van Wijkcentrum De Spinne in de Goese Polder. Hierdoor kunnen deelnemers ook ervaren hoe het is om op het gebied van horeca, catering, organisatie, marketing en schoonmaak te werken. ‘Een mooie aanvulling op ons aanbod. Zo kunnen we deelnemers breder werkervaring meegeven en ook breder begeleiden naar werk’, aldus Clemens.

Meer informatie?

In opdracht van de gemeente ondersteunt Wijkbedrijf Goes-Zuid inwoners die een bijstandsuitkering hebben met activering, re-integratie en plaatsing in betaald of onbetaald werk. Via bedrijven helpen zij deelnemers aan leerwerktrajecten, werkervaringsplekken, vrijwilligerswerk en proefplaatsingen.
 

Meer informatie over Wijkbedrijf Goes-Zuid? Ga naar de website van Incluzio.
 

Samenspel, jaargang 53, juli 2022