Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
11 - 10 - 21

Anne-Marie van Keulen

Anne-Marie van Keulen werkt bij zorginstelling SVRZ als teamleider Zorg en Welzijn op locatie Ter Valcke in Goes. Binnen de organisatie is ze samen met haar collega Ilse Prevoo kartrekker van het onderwerp ‘seksuele diversiteit’.

‘Bij SVRZ Ter Valcke besteden we sinds 2015 actief aandacht aan dit thema. Het balletje ging rollen nadat een ambassadeur van Roze 50+ de locatiemanager aanmoedigde om dit te doen. Ik heb samen met Ilse besloten om die kar te trekken. Daarna hebben we schrijfster Eveline van de Putte uitgenodigd voor de Tour ‘d Amour in Ter Valcke. Zij heeft een boek geschreven over ouderen met een andere seksuele voorkeur.

Ilse en ik hebben de afgelopen jaren nog meer acties ondernomen om het onderwerp aan te kaarten. We vinden het belangrijk dat diversiteit in de samenleving als onderwerp bespreekbaar is. Ik denk dat we bij SVRZ op de goede weg zijn. Bij een intakegesprek vragen medewerkers nu bijvoorbeeld of iemand een partner heeft. In plaats van de vraag of iemand getrouwd is met een man of vrouw. Daarnaast heeft SVRZ een ‘visie Intimiteit en Seksualiteit’ opgesteld en wappert op onze locatie iedere dag de regenboogvlag. Die vlag staat voor vrijheid, één van onze speerpunten. Verder hebben de ‘Roze Vlinders’ uit Amsterdam meerdere keren opgetreden in Ter Valcke. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. De cliënten hebben toen op een ludieke manier kennisgemaakt met het onderwerp.

Bewust aandacht besteden aan het thema heeft voor meer openheid gezorgd. Ik vind het fijn dat ik daaraan kan bijdragen. Er is een aantal mensen uiteindelijk met hun persoonlijke verhaal naar buiten gekomen. Ik vind het fijn dat ze die veiligheid voelen om dit te doen. Want bij SVRZ moet iedere cliënt zichzelf kunnen zijn, ook als hij of zij een andere seksuele voorkeur heeft. Iedereen hoort erbij.’