Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
22 - 03 - 21

Ervaring opdoen en een baan vinden

Peter Moes is werkcoach van het wijkbedrijf Goes-Zuid. Samen met zijn collega’s helpt hij mensen die moeilijk aan werk kunnen komen bij het opdoen van werkervaring en het vinden van een baan.

‘We bestaan nu ruim vijf jaar en zijn een stabiele organisatie. Mensen die bij ons terecht komen leven van een uitkering. Sommigen zijn jarenlang uit het werkveld weggeweest. Anderen kampen met fysieke of mentale problemen die hen in hun zoektocht naar werk belemmert. Het wijkbedrijf biedt hen een persoonlijk traject waarin ze actief zijn en weer in het werkritme komen. Sommigen doen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Anderen gaan aan de slag in ons wijkbedrijf of een organisatie waar we mee samen werken.

De afgelopen jaren hebben drieënveertig deelnemers met hulp van het wijkbedrijf een betaalde baan gekregen. Je ziet deelnemers zichzelf ontwikkelen. Een mooi voorbeeld hiervan is een man die als vrijwilliger bewegingsoefeningen deed met oudere bewoners van Ter Weel. Hij zat in de bijstand en kon door een lichamelijke beperking zijn beroep als sportleraar niet meer uitvoeren. Dat frustreerde hem enorm. Ik ben toen samen met hem een traject gestart. Door het doen van vrijwilligerswerk vond hij zijn zelfvertrouwen terug en kreeg hij een betaalde beveiligingsfunctie bij het ADRZ. Sommige deelnemers hebben geen betaald werk gevonden of zijn daar nog niet klaar voor. Maar zij zijn wel actief en dragen met plezier bij aan de maatschappij.

De gemeente heeft besloten dat we nog minstens drie jaar mogen doorgaan met ons werk. Het wijkbedrijf Goes-Zuid is een erkend leerbedrijf op het gebied van fietsspecialisten en constructie- en installatietechniek. Dit willen we verder uitbouwen. Daarom zijn we opzoek naar samenwerkingen met organisaties die actief zijn in die branches. Het zou mooi zijn als daar meer plek ontstaat voor onze deelnemers om ervaring op te doen. Wie weet leidt het wel tot betaald werk.’