Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
21 - 02 - 22

Gerard Verkuil

Gerard Verkuil is directeur van de Prinses Beatrix School in Goes. Daarnaast schrijft hij in zijn vrije tijd graag kinderboeken. Gerard hoopt met zijn verhalen de Tweede Wereldoorlog in Zeeland en onderwerpen uit het dagelijks leven bespreekbaar te maken.

‘Toen ik in groep 4 zat, wist ik al dat ik het onderwijs in wilde. Het voor de klas staan, de leiding hebben en kinderen iets leren, sprak mij enorm aan. Ik begon als meester en ben nu ruim acht jaar directeur en verantwoordelijk voor het hele schoolproces. Die uitdaging bevalt goed. Ik ben daarnaast ook echt een verhalenverteller. De nieuwsbrie­ven aan de ouders begin ik bijvoorbeeld altijd met een gedichtje van Toon Hermans. Met een beetje humor probeer ik uit te leggen hoe we als school omgaan met bepaalde situaties.

Met alle kinderen van de school wil ik een goede relatie opbouwen. Bijdragen aan hun ontwikkeling en voor hen het verschil maken, vind ik belangrijk. Ik hoop dat ze na acht jaar zichzelf hebben leren kennen en weten wat ze wel en niet goed kunnen. De omgeving waarin de kinderen opgroeien, speelt daarbij een grote rol. Wat dat betreft is Goes voor hen ideaal. Het heeft niet de nadelen van een grote stad en juist wel de voordelen. Zoals sport-, kunst- en cultuurvoorzieningen, maar er is ook rust en ruimte.

Naast mijn baan schrijf ik in mijn vrije tijd graag kinderboeken. Dat ‘talige’ zat er bij mij altijd al in. Ik heb nu vijf boeken geschreven en het zesde is in de maak. Omdat ik van geschiedenis houd, is de Tweede Wereldoorlog in Zeeland een lijn die altijd in mijn verhalen terugkomt. Net als onderwerpen uit het dagelijks leven, zoals cyberpesten en armoede. Ik hoop dat kinderen door mijn boeken met elkaar het gesprek over deze thema’s aangaan. Dat zou ontzettend mooi zijn.’