Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
30 - 10 - 19

Goese dorpen – Adri Hoogstrate

Adri Hoogstrate (76) uit Kloetinge is nog elke dag tussen de fruitbomen te vinden. Naast dat hij alles weet over appels, peren, pruimen en kersen, kan hij uren praten over de geschiedenis van het dorp.

‘Ik ben geboren en getogen in Kloetinge en opgegroeid tussen de boomgaarden. Ik woon zelfs in hetzelfde huis als waar ik geboren ben. Mijn dochter heeft het bedrijf aan de Zomerweg als vijfde generatie overgenomen en doet het super. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik gezond ben en nog iedere dag kan helpen, heerlijk vind ik dat, lekker aan de slag in de boomgaard.

Als we tegenwoordig een boomgaard planten, gaat dit met machines. Vroeger boorden we op één hectare zo’n 2.500 gaten van 60 centi- meter met de hand, een flinke klus! Tijdens dat wroeten in de grond kwam ik steeds weer andere grondsoorten tegen, dat vond ik erg interessant. Ik verdiepte me hierin, kocht eens een boekje en mijn hobby was geboren. Er is zoveel te vinden over de geschiedenis van Kloetinge. Niet alleen in documenten maar ook in de bodem. Tijdens een bodem- onderzoek tussen de molen en het jachthuis van de ambachtsheer, ontdekten we dat de vijver vroeger een dichtgeslibde kreek was. De vroegere bewoners van Kloetinge hebben hier het zand weggehaald. Als er ergens gegraven wordt of er wordt een sloot gebaggerd, moét ik altijd even een kijkje nemen. Ik kan het gewoon niet laten.

Het is heerlijk wonen in Kloetinge, ik kan me geen andere woonplaats voorstellen. Het is vlakbij Goes en heeft een rijk verenigings- leven. Het dorp is prettig zoals het nu is, ik zou er niets aan willen veranderen. Wat wel een wens van me is, is dat iemand een boek maakt over de geschiedenis van het dorp. Er is zoveel informatie beschikbaar, dat lijkt me nou echt fantastisch. Als iemand zich geroepen voelt, hoor ik het graag!’