Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
30 - 10 - 19

Goese dorpen – Marten Wiersma

Marten Wiersma (70) woont al veertig jaar met plezier in ’s-Heer Hendrikskinderen en is al meer dan zes jaar voorzitter van de dorpsraad. Binnenkort draagt hij het stokje over.

‘Toen mijn werk ongeveer 40 jaar geleden verhuisde van Middelburg naar Goes, vertrok ik van Serooskerke naar ’s-Heer Hendrikskinderen. Omdat dit praktisch was, maar ik vind het hier gelukkig ook erg prettig wonen. Er is echt een open cultuur in het dorp.

Een paar jaar geleden werd ik gevraagd om een klein werkgroepje te leiden voor het opstellen van het eerste dorpsplan. Voor ik het wist was ik voorzitter van de dorpsraad. Zo gaat dat, je rolt er vanzelf in. Ondertussen ben ik ongeveer zes en een half jaar voorzitter en draag ik het stokje over. Na een paar jaar is een ander weer aan de beurt. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier.

Het mooiste van het dorp is de verbinding van de mensen onderling. Zo is er een digicafé, waar mensen elkaar ontmoeten als ze moeite hebben met social media, smartphones of computers. Is je stofzuiger kapot? Dan krijgen we deze in het repaircafé misschien wel weer aan de praat. Dat scheelt toch weer een nieuwe stofzuiger. Zo helpen we elkaar en zijn we ook nog eens duurzaam bezig. Een win-winsituatie!

Veel mensen zetten zich in voor het dorp. In 2017 vierden we het 750-jarig bestaan van ’s-Heer Hendrikskinderen met een groot dorpsfeest. Het is echt super om te zien dat er bij zo’n evenement vijftig á zestig mensen druk in de weer zijn met regelen en honderden mensen aan de festiviteiten meedoen. Op een dorp trek je snel naar elkaar toe, zo ontstaat er een diverse groep mensen met allerlei talenten. Die verbinding is erg belangrijk, want ook op een klein dorp doe je mee in de grote wereld.’