Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
21 - 02 - 22

Nina van Ginneken

Nina van Ginneken loopt namens het CIOS stage bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Goes. Samen met drie andere leerlingen organiseert ze sportactiviteiten voor de vluchtelingen die in de Zeelandhallen verblijven.

‘Vanuit mijn opleidingsprofiel zocht ik een stageplek waarbij ik specifieke doelgroepen zou begeleiden. Het COA kwam toen al snel op mijn pad. Ik ben vorig jaar oktober gestart met het organiseren van sportactiviteiten voor de asielzoekers. Ik ben blij dat ik hen op deze manier kan helpen. De hele dag in de Zeelandhallen zitten is namelijk ook niet alles. Met bewegen probeer ik het verblijf van de vluchtelingen wat leuker te maken.

De sportactiviteiten vinden iedere donderdag en vrijdag plaats en duren meestal twee uur. Het is altijd een verrassing wie er komt. Sommige asielzoekers zijn er altijd, anderen komen af en toe. Soms maken we tijdens het sporten gebruik van één van de ruimtes in de Zeelandhallen. Maar meestal ben ik met de deelnemers buiten bezig. Ik probeer altijd variatie in de activiteiten aan te brengen. De ene dag staat bijvoorbeeld voetbal op het programma, de andere dag hardlopen. Ook vraag ik regelmatig wat ze graag willen doen. Hun wensen neem ik dan mee in mijn voorbereidingen.

Het is een goede zaak dat de gemeente Goes de asielzoekers in de Zeelandhallen opvangt. Deze mensen hebben er ook niet voor gekozen om uit hun land te vluchten. Voor mijn stage was het opvangen van vluchtelingen altijd ver van mijn bed. Maar dat is veranderd. Het onderwerp leeft nu veel meer bij mij, omdat ik samen met hen optrek. Hoewel het door de coronamaatregelen soms ook lastig is, geeft deze stage me veel voldoening. Vooral omdat de bewoners blij zijn met wat ik voor hen organiseer. Ik zie ze echt van de sportactiviteiten genieten.’