Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
08 - 06 - 20

Vlinders in De Mirakel

Niek Oele (68) uit Goes houdt ontzettend veel van vlinders. Deze dieren telt hij ieder jaar namens De Vlinderstichting in stadspark De Mirakel in Goes. Hieronder lees je zijn bevindingen van het afgelopen jaar.

Vaste werkwijze
‘Aan de rand van Goes-Oost ligt naast de Oranjeweg het stadspark De Mirakel. Een mooi park, waar kinderen spelen, ouderen wandelen en hondeneigenaren hun hond uitlaten. In De Mirakel heb ik vorig jaar voor De Vlinderstichting vlinders geteld. Dat tellen gebeurt volgens een vaste werkwijze. Je maakt elke week vanaf april tot en met september een wandeling van ongeveer 1 km. De route staat vast en je telt alleen bij lekker vlinderweer (vanaf 17° C en niet teveel wind) in een strook van vijf meter breed. Ik vind het altijd plezierig om te doen. Je telt tijdens mooi weer, je bent buiten en andere wandelaars spreken je nogal eens aan.

Telling
Ik bezocht De Mirakel vorig jaar 25 keer. ‘En heeft dat nog wat opgeleverd?’, vraagt u zich af. Nou, ik ben blij met de resultaten. In de maand mei was er niet veel te beleven. Er waren soms maar een paar vlinders per telling te zien. Maar de maanden juli en augustus waren de beste vlindermaanden met veel vlinders. Tijdens een telling in juli noteerde ik 113 vlinders, verdeeld over tien soorten. In totaal heb ik vorig jaar zestien verschillende soorten vlinders in De Mirakel gezien.
Zo hadden we in 2019 een invasie van Distelvlinders in Nederland. De Distelvlinder is een Afrikaanse trekvlinder. Ook in het stadspark vond ik flink wat vlinders van deze soort.

Oranje zandoogje
Het gaat te ver om alle vlindersoorten op te noemen, maar twee wil ik er nog wel even uitlichten. Het zijn vlinders die op de rode lijst staan, namelijk het ‘Bruin blauwtje’ en het ‘Oranje zandoogje’. Het zijn mooie vlinders die het moeilijk hebben in Nederland. Ik was blij dat ik ze in De Mirakel vond en ik ben dan ook heel benieuwd wat 2020 ons aan vlindersoorten gaat brengen.’