Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
07 - 09 - 20

Gezinsuitbreiding in Kattendijke

De zeldzame bontbekplevieren hebben ook dit jaar Kattendijke gevonden. Waar vorig jaar het nestje nog kapot ging, hebben de plevieren dit jaar maar liefst twee nestjes met succes uitgebroed en grootgebracht. Dit is heel zeldzaam. Normaal heeft een bontbekplevier een nestje met vier eieren. Zowel in de ei- als jongenfase kan er van alles misgaan. Eieren gaan kapot, worden opgegeten of de jongen overleven hun eerste weken niet. Dat uit twee nestjes in totaal zes jongen gezond zijn grootgebracht, is dus best bijzonder.

Eén van de jongen heeft een kleurring met een unieke code om een poot gekregen. Op die manier kunnen de experts van Delta Milieu Projecten de vogel de rest van zijn leven blijven volgen. Dit doen ze om meer te weten te komen over de biologie van de soort in de Oosterschelde. Om vervolgens de plevieren beter te kunnen beschermen en een goed advies te geven aan beheerders en beleidsmakers.

Bontbekplevieren overwinteren vaak in Spanje. Wie weet krijgen we deze winter een speciale vakantiegroet uit de Costa del Sol