Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
07 - 07 - 20

Op zeehondensafari met Ko en Ella Goud

Ko Goud (64) uit Wemeldinge is kapitein van het cruiseschip Amelia. Samen met zijn vrouw Ella neemt hij gasten ’s zomers en ’s winters mee op een onvergetelijke zeehondensafari door de Oosterschelde.

Kennissen
‘Wij doen dit werk inmiddels twaalf en een half jaar. Kennissen van ons hebben ons op het idee gebracht om mensen mee te nemen op zeehondensafari. Zij wonen zelf in Saoedi-Arabië en kwamen af en toe naar Nederland om hun vakantie door te brengen. We spraken altijd af en huurden dan ook vaak een jacht. Daarmee voeren we kriskras door het hele land. Mijn vrouw maakte tijdens de tocht lekker eten klaar en ik vertelde onze kennissen over de Nederlandse wateren. Zo is het balletje voor de zeehondensafari gaan rollen.

Persoonlijke aandacht
Ella is aan boord de gastvrouw en ik ben de kapitein. Op ons schip is plaats voor twaalf mensen die op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Mijn vrouw en ik vinden het belangrijk dat zij tijdens de zeehondensafari volop genieten. De tocht moet voor de gasten echt een beleving zijn, iets dat ze niet snel vergeten. Met de bezoekers varen we vanuit de stadshaven via de geopende bruggen naar de Goese Sas. Ik zeg daar altijd tegen hen: ‘Na het passeren van de sluis gaat uw hart pas echt open.’ Achter ons ligt dan letterlijk een zee van ruimte: de Oosterschelde.

Zandbanken
Er zijn in de Oosterschelde verschillende vaarroutes naar de verblijfplaats van de zeehonden mogelijk. Welke ik neem, hangt af van de hoeveelheid wind die er staat. De zeehonden liggen op de zandbanken in de Oosterschelde. Dat is een prachtig gezicht en veel gasten maken er dan ook foto’s van. We varen met het schip heel dicht in de buurt van de zeehonden, op zo’n 50 meter afstand. Je kunt dan zonder een verrekijker te gebruiken zelfs hun snorharen tellen.’