Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
03 - 09 - 20

Een fietsrondje rond de televisietoren

Niek Flipse (69) uit Goes stippelt met een atlas en detailkaarten een rondje rond de televisietoren uit. Niek is bekend in Goes en omstreken van zijn werk voor de Sportraad. Daarnaast is hij ook een fervent fietser. ‘Wel altijd competitief hoor, ik probeer altijd voor mezelf nóg iets sneller te zijn.’

Hij heeft een mooie fietsroute, die alle dorpen van gemeente Goes doorkruist. De televisietoren staat daarbij centraal. ‘Als je die in het midden houdt, kun je niet verdwalen’, volgens Niek. Langs de route zijn een aantal bijzonderheden, die zelfs veel échte Goesenaren niet weten. Zoals bij het Goese Sas, het punt waar je vier eilanden kan zien: Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Tholen. ‘Op dat punt ligt de gedenksteen van Frans Naerebout, die heeft daar ooit gewoond. Een heleboel Goesenaren weten niet waar die steen ligt. Nou, ga maar even zoeken!’.

De route die Niek omschrijft, kunnen fietsers overal starten. Zelf start hij meestal in Goes omdat hij daar woont. Via Kloetinge, Kattendijke, Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge, ’s-Heer Arendskerke, ’s-Heer Hendrikskinderen, Wilhelminadorp en Kloetinge fietst hij weer terug naar Goes.

Net voorbij ’s-Heer Hendrikskinderen, aan de Oude Zeedijk, is nog zo’n bijzonder punt. ‘Via de Westerweg rijd je door naar de Oude Zeedijk. Daar is een klein klimmetje en daar is een monument van een neergestorte Amerikaanse bommenwerper uit 1943. Er staat een hele plaat bij met uitleg. Ik weet zeker dat een heleboel Goesenaren dat ook nooit hebben gezien. En je hebt hier trouwens ook een heel mooi uitzicht op de Oosterschenge.’

De route is in totaal 42 kilometer en kan vanuit elke dorpskern gestart worden. Onderweg zijn langs de hele route bankjes te vinden en mooie plaatsen om even bij te tanken zoals theetuinen en boerderijwinkels. De volledige routeomschrijving kunt hier downloaden.

download fietsroute (PDF)