Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
11 - 10 - 21

De Bibliotheek is er voor iedereen

In een bibliotheek kun je boeken lenen. Logisch. Maar de bibliotheek is nog véél meer. Eigenlijk is het een huiskamer voor iedereen van 0 tot 100 jaar.

U kunt er andere mensen ontmoeten of rustig de krant lezen. Er is gratis internet en er zijn workshops. Het is gratis en niemand vraagt hoelang u blijft. Dus kom studeren, iets lenen of iets luisteren want de bibliotheek is er voor iedereen! Vroeger stonden boeken centraal, maar tegenwoordig zijn mensen het belang­rijkste. Verbinding is het doel en boeken zijn een middel. Programmanager Educatie Erica Ringelberg bij Bibliotheek Oosterschelde vertelt er meer over.

Kansen bieden

‘We willen kinderen en volwassen zoveel mogelijk kansen geven in hun ontwikkeling. Ook willen we dat iedereen zichzelf kan herkennen in de boeken en verhalen die hier in de bieb staan. Op scholen én bij mensen thuis, werken we samen aan ‘kansengelijk­heid’ zoals dat zo mooi heet. Niet iedereen heeft namelijk toegang tot dezelfde middelen. Samen lezen of werken aan taalvaardigheid is niet overal vanzelfsprekend. Het Team Educatie van onze bibliotheek helpt hierbij.’

De bieb is er voor jong en oud. Er is van alles te doen en te leren zoals Taalcafés en een speciaal informatiepunt met vragen over de digitale overheid. Bij Erica heeft educatie van de jeugd een speciale plek in haar hart. Ze vertelt waarom.

Winnen bij vroeg beginnen

‘Hoe eerder we bij jonge kinderen beginnen met het werken aan taal- en leesvaardigheid, hoe meer kansen kinderen later krijgen. Met een taalachterstand lopen ze risico om niet dezelfde kansen te krijgen in het leven. Zonde. En ook niet nodig want er is iets aan te doen! Wist u dat we vele vrijwilligers en inmiddels twintig lees- en voorleesconsulen­ten hebben? Zij stimuleren het lezen op scholen en kinderdagverblijven.’

Taalvisite

‘We komen ook graag bij gezinnen thuis op Taalvisite. Kinderen die een extraatje kunnen gebruiken op gebied van taal of lezen kunnen hiervoor worden aangemeld. Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we wat de kinderen in het gezin leuk vinden. Dan gaat een vrijwilliger vijftien weken lang iedere week een uurtje op visite met een tas vol boeken en spelletjes. Zo laten we kinderen én ouders spelenderwijs zien, hoe fijn het kan zijn om samen te lezen of een spelletje te doen. Op die manier zijn ze al op hele jonge leeftijd positief bezig met taal.

We promoten ook het meertalig voorlezen. Veel belangrijker dan de taal die thuis gesproken wordt, is het opbouwen van een rijke woordenschat. Daarvoor werken we nu aan een speciale ABC-collectie met bijvoor­beeld prentenboeken die in meerdere talen beschikbaar zijn. We lezen dan bijvoorbeeld samen om en om een bladzijde.

Taalvaardigheid begint bij leesplezier. Tijdens de Taalvisite laten we zien wat je eenvoudig zelf kunt doen om taal en lezen te bevorderen. Dit project is hier nog vrij onbekend en we verwelkomen graag nog meer gezinnen. Dat kunnen anderstalige gezinnen zijn, maar ook Nederlandse gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Na die vijftien weken volgen ook vrijwillige activiteiten die aansluiten op de ABC-boekencollectie.’

De Bibliotheek Oosterschelde heeft nog veel meer activiteiten en voorzieningen om bij jonge inwoners taal-en leesvaardigheid te promoten. Van ‘De Bibliotheek op school’, tot Boekfiets, verrassingstas en Boekstart-koffer. Ook de jeugd in het voortgezet onderwijs wordt niet vergeten. ’We zijn heel blij met een subsidie in het kader van het zogeheten Leesoffensief, die we hebben gekregen van de Koninklijke Bibliotheek om ook in het voorgezet onderwijs taal en lezen te bevorderen.’

VIP Friday

‘Naast de activiteiten die we in de omgeving organiseren, staan onze deuren op woensdag open voor kinderen tot 12 jaar. Iedere vrijdag is het de beurt aan het voortgezet onderwijs.

Tijdens VIP Friday maken we leerlingen ’s ochtends wegwijs in de bibliotheek en ‘s middags kunnen ze activiteiten naar keuze doen. In ons nieuwe pand zijn volop plannen voor het invullen van het programma: van het maken van PodCasts tot leren program­meren. We willen de jeugd letterlijk en figuurlijk een podium geven om zichzelf te ontplooien. Daarbij krijgen we ook hulp van ‘t Beest, de muziekschool en de jeugdtheater­school. Ook werken we aan een community voor jongeren die het leuk vinden om mee te denken over activiteiten. Wie interesse heeft kan zich aanmelden. Check ook eens het Insta-account Boekenbazen. Zo maken we samen anderen weer enthousiast om mee te doen en wordt leren en lezen nog leuker.’

Meer weten
Meer weten over de activiteiten van de Bibliotheek Oosterschelde? Kijk op www.bibliotheekoosterschelde.nl voor meer informatie of kom gezellig langs, op de prachtige nieuwe locatie in Goes aan de Kolveniershof! de activiteiten van de Bibliotheek Oosterschelde? Kijk op www.bibliotheekoosterschelde.nl voor meer informatie of kom gezellig langs, op de prachtige nieuwe locatie in Goes aan de Kolveniershof!

Meer weten over de activiteiten van de Bibliotheek Oosterschelde? Kijk op www.bibliotheekoosterschelde.nl voor meer informatie of kom gezellig langs, op de prachtige nieuwe locatie in Goes aan de Kolveniershof!