Samenspel is een initiatief van de gemeente Goes
|
A
A
A
21 - 02 - 22

Goes voor elkaar

In ‘Goes voor elkaar’ draait het om actief zijn, meedoen in de samenleving, veilig en prettig leven en zorgen voor uzelf en elkaar.

Vrije inloop voor senioren
Niels Zuijdweg is medewerker welzijn van SVRZ voor vier inlooplocaties in Goes. Een inloop biedt een plek om samen met anderen te zijn en activiteiten te doen. De zelfredzaamheid staat centraal en de vrijwilligers stimuleren de aanwezigen bij wat ze nog zelf kunnen. Niels is afwisselend aanwezig op de verschillende locaties. ‘Om de vrijwilligers te ondersteunen, hun vragen te beantwoorden of gewoon een gezellig gesprek te hebben met de aanwezigen’.

Inloop Kloetinge
De inloop in Kloetinge is in februari 2021 gestart. ‘Dat was midden in de coronatijd. Gelukkig mochten we openblijven, want het was juist in deze periode zo belangrijk dat ouderen een plek hadden om naartoe te gaan. De inloop is op donderdag van 09.30 tot 16.00 uur in het Geerteshuis. Mensen kunnen zelf bepalen wanneer ze komen. Voor een praatje en een kop koffie. Het gaat er vooral om dat mensen er even uit zijn, hun verhaal kwijt kunnen en misschien wel nieuwe vrienden maken.’

‘Al vanaf de start komt er een meneer van 99 jaar. Hij zit in een rolstoel, ziet slecht, maar is erg gemotiveerd om dingen zelfstan­dig te doen. Hij neemt de Regiotaxi, laat zich bij de inloop afzetten en drinkt samen met mij een kop koffie. Hij heeft veel meegemaakt in zijn leven en heeft de mooiste verhalen. In het begin waren alleen wij tweeën aanwezig, maar inmiddels is dat aantal uitgebreid. ’s Ochtends is het nog redelijk rustig, dan hebben we drie mensen. ’s Middags zijn er gemiddeld zeven.’

Eerste keer
Voor wie een eerste keer naar een inloop gaat, kan het spannend zijn. Dan kan het helpen als iemand met ze meegaat. Bijvoorbeeld de ouderenwerker van SMWO of een familielid. Maar uiteraard mag ook iemand op eigen initiatief komen. ‘Op het moment dat mensen voor het eerst binnenlopen, dan heten we ze welkom. Ze krijgen een kopje koffie en we stellen ze voor aan de aanwezigen. Zelf krijgen zij ook de mogelijk­heid om zich voor te stellen. En als er al gesprekken gaande zijn, dan betrekken we ze hierbij’.

Verbonden en veilig
Tijdens een inloop gaan de aanwezigen vooral met elkaar in gesprek. Dat kan gaan over herinneringen van vroeger, over de dagelijkse bezigheden, maar ook over het overlijden van een partner. ‘Het mooie is dat niemand over elkaar oordeelt. Iedereen mag zijn of haar verhaal doen en ze luisteren goed naar elkaar. Er is verbondenheid en het voelt veilig. Wie je ook bent en welke achtergrond je ook hebt.’

Inlooplocaties

  • Wolphaartsdijk, woonzorgcentrum De Meuleweie, Meuleweie 1: op dinsdag
  • Goes-West, wijkcentrum De Westkant, Evertsenstraat 15: op dinsdag
  • Kloetinge, Het Geerteshuis, Jachthuisstraat 13: op donderdag
  • Goes-Oost, wijkcentrum Jan Ligthart, Bergweg 12: op donderdag

Vragen
Heeft u vragen over de inloop? Neem dan contact op met Niels Zuijdweg via telefoonnummer 06-13 33 67 92 of e-mailadres n.zuijdweg@svrz.nl of Susannah Koppejan, via telefoonnummer 06-57 81 23 80 of e-mailadres s.koppejan@smwo.nl.

Vrijwilliger
Voor de locaties Goes-Oost, Goes- West en Kloetinge is SVRZ nog op zoek naar vrijwilligers. Wilt u graag bezig zijn met ouderen, kunt u goed luisteren en lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden voor een inloop? Stuur dan een e-mail naar n.zuijdweg@svrz.nl.